İşletmenizi internete taşımadan önce bilmeniz gerekenler

İnternetde var olmanın önemi. Neden işletmemi internete taşımalıyım. 

Bill Gates diyor ki, "eğer işletmeniz internetde yoksa bir işletmeniz yokdur demekdir". Günümüzde nerdeyse tüm işletme sahipleri, satışları artırmak ve müşteri kazanmak için internetdeki farklı mecraları kullanıyor. İnternet kullanımı günü günden artdığı için burada satış yapmak da mümkün hale geldi. Artık işletmeler sadece satış yapmıyor aynı zamanda biri birleri ile sürekli rekabete giriyorllar. Bu rekabetcil ortamda satış yapa bilmek için de, işletmelerin bilmesi gereken bazı bilgiler vardır. Bu makalede işletme sahiplerinin bilmesi gereken bu bilgilerin bazılarından bahs edeceğim. 


İşletmenin hedef kitlesini tanımak

Her bir işletmenin belirli bir hedef kitlesi vardır. Hedef kitle, satdığınız ürüne ihtiyacı olan müşteri kitlesidir diye bilirim. Hedef kitlenizi tanımanız için farklı testler yapmanız ve doğru hedef kitleyi belirlemeniz gerekir. Hedef kitle belirlerken aşağıdakıları ele almanız gerekir
  1. Hedef kitlemin yaş aralığı
  2. Hedef kitlemin cinsi ( kadın ve ya erkek olması )
  3. Hedef kitlemin konumu
  4. Hedef kitlemin ilgi alanları
Bu 4 kriteri doğru seçerseniz, doğru hedef kitleye ulaşırsınız. Hedef kitlenizi anlamak sadece verdiğiniz reklamların etkileşimini artırmak için değildir. Aynı zamanda kimlere hitab etdiğini öğrenerek o kitlenin ilgisini çekecek içerikler üretmekdir. Dolayısıyla hedef kitlenizi ne kadar iyi tanıyorsanız o kadar iyi içerikler ürete bilirsiniz ve ne kadar iyi içerikler üretirseniz bir o kadar müşteri geri dönüşü alırsınız. Böylece satışlarınızı artıra bilirsiniz.


İşletmenin onlayn rakiplerini analiz etmek

Sizin bir işletmeniz varsa, aynı sektörde farklı farklı rakipleriniz de olucakdır. Bu da içinizi bir az daha zorlaştıra bilir. Ancak etkili bir rakip araştırması yaparsanız ve rakiplerinizi tanıya bilirseniz bu zorluğu aşa bilirsiniz. Rakiplerinizin arasında kimler aktif olarak içerik üretiyor, kimler reklam veriyor hepsini araştıra bilirsiniz. Bunu yapa bilmeniz için öncelikle rakiplerinizi bulmanız gerekir. Rakiplerinizi Facebook ve İnstagramda bula bilmeniz için aşağıdakı adımları ata bilirsiniz. 
  • Reklam kütüphanesi sayfasında aşağıdakı seçenekler arasında işletmenizin ülkesini seçin


  • Reklam kategorisi kısmından tüm reklamlar seçeneğini seçin. 

  • Arama kutucuğuna işletmenizle ilgili anahtar kelimeleri yazarak aratın

Sistem, aradığınız anahtar kelimelere uygun olan tüm aktif reklamları size gösterecektir. Sizinle aynı şehirde bulunan, aynı konumlara satış yaptığınız işletmeleri buradan bulabilir ve rakiplerinizi analiz edebilirsiniz. Rakiplerinizi analiz ederken aşağıda yazdığım kriterleri dikkate alın.
  • Rakiplerinizin reklam amacı.
  • Rakiplerinizin Instagram ve Facebook'ta ne sıklıkta gönderi ve hikâye paylaştığı.
  • Rakiplerinizin en popüler gönderileri.
  • Rakiplerinizin yorumları ve bu yorumlara verdikleri cevaplar.
Bu kriterleri ele alarak daha verimli rakip analizi yapabilirsiniz. Böylece işletmenizi bir adım öne taşıyabilirsiniz. Unutmayın ki siz rakiplerinizi analiz ettiğiniz gibi, rakipleriniz de sizi analiz ediyor. Bu yüzden daima yeniliklere açık olmalı ve sürekli içerikler üretmelisiniz.


İşletmeni sosyal medyadan mı yoksa web sitesinden mi yöneteceğine karar vermek

Bu soru, işletme sahipleri tarafından en çok sorulan sorular arasındadır. Kişisel tecrübeme dayanarak bu soruya şöyle bir yanıt verebilirim: Eğer işletmeniz ülke çapında satış yapıyorsa veya ülke çapında olmasa bile birkaç büyük şehirde satış yapıyorsa, işletmeniz için bir web sitesi mutlaka gereklidir. Eğer işletmeniz küçük bir işletmeyse, sosyal medya sizin için yeterli olacaktır. Çünkü bir web sitesi oluşturmak, internette var olmak demek değildir. Web sitesi oluşturduktan sonra, sitede düzenli olarak SEO optimizasyonları yapılmalıdır ki web sitesi arama sonuçlarında çıkabilsin. Bir web sitesinin SEO optimizasyonu bazen pahalı olabiliyor. Hatta bazen SEO optimizasyonuna harcanan tutar, web sitesi oluşturmak için harcanan tutardan çok daha fazla olabiliyor.

Yani, işletmeniz için bir web sitesi oluştururken kendinize şu soruyu sorun: Ben bu siteye aylık ne kadar bütçe ayırabilirim?  Daha sonra SEO uzmanlarından tavsiye alarak, aylık harcanması gereken tutarla sizin harcayabileceğiniz tutarı karşılaştırın. Eğer sizin için uygun olursa ve söylediğim gibi işletmeniz büyük kitlelere satış yapabilme potansiyeline sahipse, bir web sitesi oluşturabilirsiniz. Eğer küçük bir işletmeyseniz, hiç boşuna uğraşmayın. Web sitesine harcayacağınız parayı Meta reklamlarına ve Google reklamlarına harcayarak daha verimli sonuçlar elde edebilirsiniz.


İşletmenizin reklamları için bütçe planlaması yapmak  


İşletmenizin reklamını yaparak potansiyel müşterilerinizi artırabilirsiniz. Bazı işletmeler sadece Instagram’da reklam veriyor. Ancak reklam vermek için sadece Instagram kullanmak olumsuz olabilir. Aynı zamanda Facebook, TikTok ve YouTube’da da reklamlar vermenizi öneririm. Ancak Instagram ve Facebook reklamlarını telefonunuzdaki uygulamalar üzerinden değil, Meta Ads Manager üzerinden vermenizi öneririm. Çünkü Meta Ads Manager daha kapsamlıdır. Kullanımı biraz zor olabilir, ancak alacağınız verimlilik daha etkili olacaktır.

Bunun dışında, diyelim ki siz Instagram uygulaması üzerinden reklam veriyorsunuz. 10 dolarlık bütçeyle sadece bir gönderiyi öne çıkarabilirsiniz. Ancak Meta Ads Manager üzerinden hazırladığınız reklam kampanyasında, 10 dolarla aynı anda iki veya daha fazla içeriğinizin reklamını yapmış olabilirsiniz. Böylece hedef kitleniz sadece bir içeriğinizi değil, birden fazla içeriğinizi görmüş olur. Sistem, en çok etkileşim alan içeriğin reklamını daha sık yayımlayarak etkileşim oranlarını artıracaktır.

İnternetin gücünü ve potensiyelini kullanarak işletmenizin geri dönüşüm oranlarını ve satış oranlarını artıra bilirsiniz. Ayrıca doöru bütce pilanlaması, doğru pilatformu seçerek daha verimli işlere imza atmış olursunuz. Unutmayın, dijital dünyada rekabet her geçen gün artıyor, bu yüzden yenilikçi ve etkili bir yaklaşım benimsemek, sizi bir adım öne taşıyacaktır.

Yorum yap

Daha yeni Daha eski